ELVOLT

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε

icon_widget_image Δημητριάδη 1, Πάτρα icon_widget_image + (30) 6908724929 icon_widget_image ilias.liv90@gmail.com

Έξυπνο Σπίτι: Πλεονεκτήματα Και Μύθοι, Και Πώς Αλλάζει Τη Ζωή Μας

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν ολοένα και περισσότερες δυνατότητες για να έχουμε αυτοματισμούς στην καθημερινότητά μας. Όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο και μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τα πάντα εξ αποστάσεως. Το έξυπνο σπίτι είναι το επιστέγασμα αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης. Στο άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να αποκτήσουμε με οικονομικό τρόπο τον έξυπνο έλεγχο της κατοικίας μας.

Τι είναι το έξυπνο σπίτι

Το έξυπνο σπίτι είναι μία οικία εξοπλισμένη με μία σειρά συσκευών οι οποίες αυτοματοποιούν όλες τις εργασίες, και τις οποίες μέχρι πρότινος χειρίζονταν οι άνθρωποι.

Με άλλα λόγια, το έξυπνο σπίτι είναι το σύνολο των αυτοματισμών με τους οποίους ομαδοποιούνται, οργανώνονται, και εκτελούνται οι περισσότερες λειτουργίες της κατοικίας μας, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Οι λειτουργίες αυτές ελέγχονται ως επί το πλείστον μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet. Ο έλεγχος μπορεί να υλοποιηθεί είτε βρισκόμαστε εντός του κτιρίου, είτε σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή.

Οι αυτοματισμοί στο έξυπνο σπίτι δεν είναι μία πρόσφατη τεχνολογική ανακάλυψη. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε περισσότερο τα τελευταία 2-3 χρόνια, λόγω της τεράστιας εξέλιξης των smartphones και του διαδικτύου γενικότερα.

Οι μύθοι για το έξυπνο σπίτι

Εδώ και δεκαετίες βλέπαμε την έννοια του έξυπνου σπιτιού μόνο σε ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας, από το μελλοντολογικό “The Jetsons” μέχρι το εκκεντρικό “Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά”.

Ταυτόχρονα, στο παρελθόν, συστήματα οικιακού αυτοματισμού με προϊόντα εταιρειών όπως οι Krestron και AMX ήταν απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό.

Όμως, εν έτει 2020, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην.

Μύθος: Μεγάλο κόστος και τεχνογνωσία

Ο μεγαλύτερος μύθος που συνοδεύει το έξυπνο σπίτι είναι ότι η υλοποίησή του είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση, και απαιτεί σημαντικό επίπεδο τεχνικών γνώσεων και εξοικείωσης με την τεχνολογία.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να ξεκινήσουμε να στήνουμε σταδιακά το έξυπνο σπίτι με συσκευές που έχουν πολύ μικρό κόστος.

έξυπνο-σπίτι-7

Κοντολογίς, ο εξοπλισμός δεν είναι κατ’ ανάγκη ακριβός, ούτε χρειάζεται υψηλή τεχνογνωσία.

Στις ημέρες μας, το έξυπνο σπίτι μπορεί να υλοποιηθεί πιο εύκολα από ποτέ. Τόσο το στήσιμο, όσο και ο χειρισμός του, δεν απαιτούν πολλά παραπάνω από την εξοικείωση με ένα smartphone ή tablet.

Μύθος: Είναι εύκολο να παραβιαστεί

Αρκετοί θεωρούν ότι το έξυπνο σπίτι είναι ευάλωτο σε κακόβουλες διαδικτυακές ενέργειες. Το αδύνατο σημείο του είναι πιθανώς το ασύρματο router, καθώς το κλειδί για κάθε έξυπνο σπίτι είναι το δίκτυο Wi-Fi.

Ωστόσο, στην εποχή μας το έξυπνο σπίτι βασίζεται σε νέα ασύρματα πρωτόκολλα που προσθέτουν παραπάνω ασφάλεια, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Επιπλέον, η ασύρματη δικτύωση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την επικείμενη έλευση του Wi-Fi 6.

Άλλωστε, από τη στιγμή που το έξυπνο σπίτι μπορεί να αποτρέψει τυχόν διαρρήξεις και βανδαλισμούς της οικίας μας, έχουμε ήδη θωρακιστεί από την μεγαλύτερη και χειροπιαστή απειλή για την ασφάλειά μας.

Μύθος: Καταγράφει την ιδιωτική μας ζωή

Ένας άλλος μύθος είναι ότι το έξυπνο σπίτι αποτελείται από συσκευές που ακούνε και καταγράφουν την ιδιωτική μας ζωή. Ιδίως αν κάποια στιγμή αποκτήσουμε έναν Voice Assistant, όπως η Alexa και το Google Home, θα ακούσουμε να μας το λένε συχνά.

έξυπνο-σπίτι-7Α

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου αληθές. Αυτές οι συσκευές φυσικά ακούνε τα πάντα, αλλά αυτό γίνεται μόνο όταν ενεργοποιούμε την αφύπνισή τους, όπως “Alexa” ή “Hey, Google”, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν με τις εντολές μας.

Οι συσκευές επεξεργάζονται τοπικά τις εντολές μας και δεν στέλνουν πληροφορίες στην Amazon ή την Google. Αν κατέγραφαν και απέστελλαν ό,τι ακούν στο σπίτι μας, θα βλέπαμε μία δραστική αύξηση στη χρήση του δικτύου, που είναι εύκολο να εντοπιστεί.

Τα οφέλη και πώς αλλάζει τη ζωή μας

Το σημαντικότερο όφελος που μας παρέχει το έξυπνο σπίτι είναι πρωτίστως η ασφάλειά μας και η εξοικονόμηση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.

Έλεγχος φωτισμού

Σε περίπτωση απουσίας, μπορούμε να αναβοσβήσουμε τα φώτα του σπιτιού ή του κήπου από το κινητό μας, ώστε να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει κινητικότητα στην κατοικία, αποτρέποντας πιθανή διάρρηξη.

Το πλεονέκτημα σε τέτοιου είδους αυτοματισμό είναι ότι δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτών των έξυπνων συσκευών είναι αμελητέο. Κυμαίνεται μεταξύ 5 – 20 ευρώ, ανάλογα τις ανάγκες μας.

έξυπνο-σπίτι-1

Ασφάλεια οικίας

Εκτός από τον απομακρυσμένο έλεγχο του φωτισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε και συνθήκες πανικού όταν χρειαστεί.

Τέτοιες μπορεί να είναι το κατέβασμα των ρολών ή η ενεργοποίηση μιας σειρήνας. Επιπλέον, η ενεργοποίηση μιας κάμερας που μας ειδοποιεί άμεσα με εικόνα και ήχο στο κινητό ή η προσομοίωση ύπαρξης ανθρώπων μέσα στο σπίτι.

έξυπνο-σπίτι-5

Όπως έχουμε δει πρόσφατα στο PCsteps, ο εξοπλισμός της Xiaomi για το έξυπνο σπίτι μπορεί να καλύψει μεγάλο τμήμα της ασφάλειας του σπιτιού με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Όταν απουσιάζουμε για διακοπές, εκτός από τους αυτοματισμούς στον έλεγχο φωτισμού, μπορούμε να εποπτεύουμε με κάμερες τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

Πάλι από την προσωπική μας εμπειρία, μπορούμε να πούμε ότι αυτό επιτυγχάνεται με πολύ οικονομικό τρόπο, διαμέσου των νέων 1080P Smart IP καμερών.

έξυπνο-σπίτι-3

Ακόμη και οι παλαιότερες οικίες με έλλειψη σχετικής υποδομής μπορούν πλέον να μεταμορφωθούν σε ένα έξυπνο σπίτι και να επωφεληθούν από ένα οικιακό δίκτυο ασφάλειας που μπορεί να καλύπτει εξ ολοκλήρου τον χώρο.

Έτσι, μπορούμε να έχουμε οπτική επαφή της οικίας μας μέσω εγκατάστασης μίας ή περισσότερων καμερών. Αυτές με τη σειρά τους θα μεταφέρουν την εικόνα του σπιτιού στον υπολογιστή ή στο κινητό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα έξυπνο σπίτι έχει ανεξάντλητες δυνατότητες σε θέματα ασφαλείας, οι οποίες προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες των ενοίκων.

Άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας

Ένα έξυπνο σπίτι προσφέρει μοναδικές συνθήκες άνεσης με το πλήθος λειτουργιών που διαθέτει. Μέσα από το σύστημα εγκατάστασης, δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε πολλές συσκευές της οικίας με την χρήση του κινητού μας.

Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι τα ψυγεία, οι φούρνοι, οι θερμοσίφωνες, και οι θερμοστάτες. Πρόκειται για συσκευές που μπορούν να εκμεταλλευτούν το έξυπνο σπίτι κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

έξυπνο-σπίτι-Α4

Οι έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν να μας εξοικονομήσουν σημαντική ενέργεια. Επίσης, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας το έξυπνο σπίτι ένα πράσινο σπίτι.

Επίσης, για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία, μπορούμε να προγραμματίσουμε πιθανά σενάρια τα οποία εφαρμόζονται με το πάτημα ενός πλήκτρου στο κινητό ή με την λειτουργία ενός διακόπτη. Ενδεικτικά, κάποια από τα σενάρια είναι τα ακόλουθα:

Απουσία από το σπίτι

Όταν φεύγουμε από το σπίτι, έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιούμε ή να απενεργοποιούμε απομακρυσμένα όλες τις ηλεκτρολογικές συσκευές. Επιπλέον, να ενημερωνόμαστε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειδωμένα.

Επιστροφή

Η επιστροφή στην οικία μας μπορεί να συνοδευτεί με την ενεργοποίηση ηλεκτρικών συσκευών, όπως θέρμανσης, κλιματιστικού, θερμοσίφωνα, κ.α.

Επομένως, ο κατάλληλος προγραμματισμός του συστήματος με βάση τις καθημερινές ανάγκες μπορεί να βελτιστοποιήσει την ποιότητα της ζωής μας.

Είσοδος

Φυσικά, το έξυπνο σπίτι μπορεί να μας παρέχει έναν ασφαλή και εύκολο τρόπο εισόδου χωρίς τη χρήση κλειδιών.

Επιπλέον, μπορούμε να δώσουμε στα οικεία πρόσωπα μία προσωπική κάρτα πρόσβασης, ώστε να ελέγχουμε σε κάθε στιγμή την είσοδο/έξοδο από την οικία μας.

Στα μεγάλα κινέζικα eshop υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν τέτοιου είδους έξυπνες κλειδαριές, με πολύ καλές αξιολογήσεις από όσους τις αγόρασαν. Επιπλέον, δεν απαιτείται να δώσουμε τα ομολογουμένως πολλά χρήματα που απαιτεί συνήθως αυτός ο εξοπλισμός.

Τα ασύρματα πρωτόκολλα στο έξυπνο σπίτι

Καθώς η τεχνολογία στις μέρες μας καλπάζει, ολοένα και νέα προϊόντα εμφανίζονται στο έξυπνο σπίτι.

Συνοδεύονται από όρους και κυρίως από νέα πρωτόκολλα που ίσως μας φανούν εντελώς άγνωστα. Προσφέρουν πολλά οφέλη, όπως ασφάλεια, εμβέλεια, και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

ZigBee, Z-Wave, Amazon Sidewalk

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το ZigBee, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ανοικτό ασύρματο πρωτόκολλο που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα προϊόντα smarthome που βασίζονται σε hub. Αρκετά από αυτά κυκλοφορούν ήδη στην ελληνική αγορά.

έξυπνο-σπίτι-29αα

Ακολουθεί το Z-Wave, που προσθέτει ασφάλεια στα προϊόντα του έξυπνου σπιτιού. Απαιτεί από κάθε συσκευή να χρησιμοποιεί μοναδικά αναγνωριστικά για να επικοινωνεί με το hub, παρέχοντας και εύκολη αναγνώριση.

Ο νέος παίκτης στο έξυπνο σπίτι είναι το Amazon Sidewalk. Πρόκειται για ένα ασύρματο πρότυπο το οποίο η Amazon ελπίζει ότι θα αντικαταστήσει το Bluetooth, Wi-Fi, και 5G στον χώρο μας.

Φυσικά, θα αναρωτηθούμε γιατί τα προϊόντα smarthome να υιοθετήσουν αυτά τα ασύρματα πρότυπα, αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi ή το Bluetooth.

Πρώτα από όλα, το Wi-Fi χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ενέργεια από τα ZigBee και Z-Wave. Επιπλέον, ο κόμβος που βασίζεται σε αυτά τα ασύρματα πρότυπα δεν επηρεάζει και κυρίως δεν επιβραδύνει περαιτέρω το ασύρματο δίκτυο μας.

έξυπνο-σπίτι-30αα

Επίσης, τα περισσότερα από τα ισχύοντα ασύρματα πρότυπα, όπως για παράδειγμα το Bluetooth, δεν μεταδίδονται μακριά και συνήθως η εμβέλεια τους περιορίζεται σε μερικά μέτρα.

Το Sidewalk λύνει τέτοιου είδους προβλήματα. Βασίζεται στο φάσμα των 900MHz που προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερη πολυπλοκότητα από το 5G. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερο εύρος και εμβέλεια από το Wi-Fi και το Bluetooth.

Αυτό σημαίνει ότι με το Amazon Sidewak, οι συσκευές που απαρτίζουν το έξυπνο σπίτι, εκτός από το χαμηλό κόστος, θα μπορούν να λειτουργούν σε εμβέλεια μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου και σε τυφλά σημεία όπου το Wi-Fi και το BIuetooth δεν φτάνουν.

Πηγή: pcsteps